Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja

osi attilaAhol az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik: 2013. május 11-én a Millenáris Parkban első alkalommal rendezi meg a Felfedezők Napját A Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság, melynek fókuszában idén a Mars-kutatás áll. A Kutatóexpedíciók Fesztiválján szakemberek hozzák testközelbe eredményeiket, a terepi kutatás világát. A látogatók a rendezvény elő­adá­sain, látványos bemutatóin, mini kiállításain keresztül pillanthatnak be munkájukba, mód­szereikbe és megismerkedhetnek a felfedezők eszköztárával is.

Az ismeretterjesztés napjainkban méltánytalanul háttérbe szorult, a magyar kutatók eredményeivel szinte alig találkozhat a nagyközönség, pedig munkájuk társadalmi és gazdasági haszna kézzelfogható. Rendezvényünkkel ezen kívánunk változtatni, melyen az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik egymással. Ismeretterjesztő elő­adásainkon A Földgömb számtalan szerzőjével is találkozhat az olvasó, akik most elmesélik élményeiket, bemutatják munkájukat. Soha ennyi világjáró felfedező nem tar­tott még előadást Magyarországon egyszerre, egy helyen a nagy­közön­ségnek. 3D-s vetítésen pillanthatunk be a földalatti expedíciók világába, a Himalája távoli vidékén Kőrösi Csoma Sándor egykori lakhelyének megmentését követhetjük nyomon, vagy ellátogathatunk Afrikába Teleki Sámuel nyomában, a Magyar Afrika Expedícióval. De nem fog kimaradni a Föld legmagasabb vulkánja, az Antarktisz jégvilága, Brazília rovarkülönlegességei és a dinoszaurusz-kutatás sem. Hiszen a magyar terepi kutatások e témákat mind felölelik. A Mars-kutatásnak pedig külön előadássorozatot szentelünk!

A Felfedezők Napja– az előadásokon, bemutatókon túl – a földrajz ünnepe, egy igazi családi fesztivál, mely nem múlhat el játékok és sok-sok nyeremény nélkül! A vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik magukat, hogyan állnának helyt egy valódi expedíción! Legérdekesebb próbatételünkön akár egy Mars-szonda leszállását is irányíthatják mobiltelefonjuk segítségével. Aki teljesíti a hétpróbát, utazást nyerhet Dél-Dalmáciába, vagy megnyerheti a sok értékes ajándék egyikét!

A Felfedezők Napja különlegessége, hogy 15 órakor e rendezvényről startol egy különleges vállalkozás. 18 000 kilométeres útjára indul a Közép-Ázsia Expedíció, ahol a geográfus, biológus és etnográfus szakemberek nagy felfedezőink nyomán járva, a Vámbéry Ármin, gr. Almásy György, Prinz Gyula, Déchy Mór, Szentkalotai Bálint Gábor, Berzenczey László és gr. Zichy Jenő által kutatott helyszíneket vizsgálva az elmúlt évszázadokban bekövetkezett változásokat elemzik – egészen a Tien-sanig, Kirgizisztánig haladva. Az expedíció vezetője, Hidvégi Üstös Pál eközben nem kis sportteljesítményre vállalkozik: a távot kerékpárral, teveháton, velocipéddel, és úszva fogja megtenni. Az első rövid szakasz rendezvényünktől a Kerepesi temetőig halad majd, ahol Vámbéry Ármin halálának 100. évfordulója alkalmából róják le tiszteletüket az expedíció tagjai.

A Világ megismerését nem lehet elég korán kezdeni, ezért rendhagyó fesztiválunkon már a legkisebbeknek is kínálunk programot. Számukra a Magyar Természet­tu­do­mányi Múzeum és a Magyar Földrajzi Múzeum pedagógusai szerveznek a témához kapcsolódóan programokat, játékokat.

A fesztivál a geográfia és rokontudományai legnagyobb és leglátványosabb ren­dez­vénye kíván lenni. A különleges program célja felhívni a figyelmet a kuta­tó­expedíciók fontosságára, valamint az expe­dí­ciók tudományos gyökereire. Kedvet és érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a ­tu­do­má­nyos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát! A szervező Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány ezért is alapította meg a Magyar Felfedezők Nagydíját, melyet ebben az évben először ad át rendezvényünk fővédnöke Dr. Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára 12.50-kor.

Vajon ki volt az elmúlt évek legkiemelkedőbb hazai, terepi felfedezője? Kiderül a Felfedezők Napján! A részletes programot itt olvashatja!

elkepzelt marsexpedicio forras NASA

termeszettudomanyi muzeum allati hetproba

egri csaba barlangok 3D-ben Kacna

Kategória: Sajtó
Utoljára frissítve: 2013. október 09., szerda 23:33

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány