Modern expedíciók

Sokan úgy gondolják, hogy a földrajzi felfedezések kora mára már lejárt. De nem kell messzire mennünk, hogy ember által még nem járt, érintetlen helyeket fedezzünk fel. Ilyenek a barlangok világa, amely számtalan földtani kérdésre ad választ a szakavatott kutatóknak.

Az immár 13. éve, rendszeresen megszervezett expedíció célja a Bakonyban található, mára már világhírűvé vált, iharkúti ősgerinces lelőhely szisztematikus őslénytani feltárása.

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány által 2012 januárjában indított állapotfelmérő és adatgyűjtő expedíció bolygónk legmagasabb vulkánján, a 6893 méteres Ojos del Salado tűzhányón zajlik.

Az első önálló, magyar szervezésű expedíció a jeges kontinensen. Hét fős, kutatókból és tapasztalt természetfilmesekből álló csapat az antarktiszi nyárból 10 hetet töltött az Antarktiszi-félsziget mellett elterülő King George-szigeten.

CsomaOld 3

A Csoma Szobája Alapítvány öt éve végzni a Kőrösi Csoma Sándor által lakott himalájai palota helyreállítási és állagmegőrzési munkálatait Zanglában, közel 4 ezer méteres magasságban, mellette Napiskolát épít és oktat a helyi iskolában, mindezt önkéntesekkel, adományokból.

oserdo116

Az expedíció Teleki Sámuel afrikai expedíciójának 100. évfordulója alkalmából indult útnak. A Teleki expedíció útvonalának bejárása során korszerű módszerekkel komplex természet- és társadalomföldrajzi, geomorfológiai, földtani, őslénytani, térképészeti, botanikai, zoológiai, néprajzi és nyelvészeti megfigyeléseket végeztek.

csomad

Az ELTE Kőzettan-geokémia Tanszékének kutatói az elmúlt években Csomádon több kutatóexpedíció keretében vizsgálták az egykori tűzhányó képződményeit, ami alapján rekonstruálták a vulkáni kitörések lefolyását és a vulkáni alatti magmakamrában végbement folyamatokat.

hercules-fotoSzB

A tudományos kutatóexpedíció (1993, 1997, 1999, 2008) fő célkitűzése a Mata Atlantica (atlantikus esőerdő), a közép-brazíliai natural cerradók (trópusi szavaanák), valamint az amazóniai elsődleges esőerdők rovar- és hüllőfaunájának állapotfelmére.

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány