Fagyos Oázis Kutató és Filmes Expedíció 2003

Az első önálló, magyar szervezésű expedíció a jeges kontinensen. Hét fős, kutatókból és tapasztalt természetfilmesekből álló csapat az antarktiszi nyárból 10 hetet töltött az Antarktiszi-félsziget mellett elterülő King George-szigeten.

A chilei légierő és a Chilei Antarktiszi Intézet segítségével légi úton elért Presidente Eduardo Frei-állomásról gyalogosan vontatott szánokkal keltek át a sziget jégsapkáján, gleccsereket és jégmezőket keresztezve a jégmentes felszínű, szeles, sziklatörmelékes oázisokba. Az expedíció folytatta és kiegészítette az expedíció vezetője, Nagy Balázs által 1998-ban, lengyel támogatással végzett magyar alapkutatást. Az expedíció tudományos kutatásának fő témakörei:

  • Felszínalaktani vizsgálataik célja a jégvisszahúzódás-okozta gyors és változatos domborzati átalakulás sajátosságainak pontos meghatározása; az Antarktisz-peremi térségre – a lassan melegedő (0,1°C/10 év) éghajlati periódusban – jellemző felszínfejlődés általános törvényszerűségeinek elemzése, modellezése.
  • Az Antarktisz partvidékén zajló gyors környezetváltozás sajátosságainak feltárása, a King George-sziget, mint mintaterület segítségével. A földrajzi elemek szerepe a dinamikusan változó parti ökoszisztéma jellegzetes folyamataiban.

A www.antarctica.hu oldalon további információhoz juthat az expedícióról!

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány