Földgömb Atacama Expedíció

A legmagasabban zajló klímamonitoring a Földön! Az Andok legszárazabb része, a Puna de Atacamának nevezett magasföld és az innen kiemelkedő 6000 m-nél magasabb tűzhányók a Föld egyik legextrémebb környezetét alkotják. Itt található bolygónk legmagasabb vulkánja, a 6893-es Ojos del Salado, amely a chilei-argentin határon a rendkívül hideg és száraz területen jégsapka nélküli hegytömegként tornyosul. Földünkön itt húzódik legmagasabban az éghajlati hóhatár (7000 m körül), itt találunk legmagasabban tavat (6390 m), de járművel is itt jutottak eddig a legföljebb (6650 m).

A mérések egyik helyszíne: a Laguna Santa Rosa

E sós tavakkal, az édesvíz hiányával, rendkívül gyér növényzettel, ám állandó erős széllel és porviharokkal jellemezhető lakatlan magashegyi sivatag környezetváltozásáról, a klímaváltozás helyi hatásairól ugyanakkor nincsenek pontos adatok. Ennek oka a szélsőséges, sokszor embertelen időjárási feltételekben, a körülményes megközelíthetőségben, a nagy magasságban és a nehéz terepben is keresendő. Pedig szélsőséges szárazsága és rendkívül alacsony hőmérséklete miatt földrajzilag olyan extrém terület, amely kiváló indikátorként is működhet: mind az esetleges melegedés, mind az ezzel járó további jégolvadás és nedvesedés dinamikusan megváltoztathatja környezeti viszonyait.

Ennek feltárása hosszú távú, terepi monitoringvizsgálattal végezhető el, az általunk mérendő környezeti sajátosság pedig a talajt-törmeléket cementáló örökfagy (a permafroszt) jelenléte, ill. változása.

Célunk, hogy a Földön legmagasabban beindított adatgyűjtő vizsgálatsorozatunkkal 4200 métertől 6800 méterig 4 magassági szintben elemezzük az örökfagy jelenlétét, területi elterjedését, degradációját, változásait. Mindezzel első lépésben olyan állapotfelmérésre törekszünk, amely alapot ad a mai környezetváltozást jelző örökfagy monitoring-vizsgálatára. Az örökfagyhelyzet-meghatározó alapvizsgálat mellett ezért minden vizsgált magassági emeleten a talajfelszíni és felszín alatti hőmérsékletet mérő, folyamatos működésű adatgyűjtőket helyezünk el, évi adatleolvasási gyakorisággal számolva.

Út az Ojos del Salado jégtűi között

A várható eredmények: a terepi felméréssel és reprezentatív adatgyűjtés beindításával olyan klíma- ill. környezetváltozást jelző paramétereket vizsgálhatunk, amelyek konkrét információkat adnak e szélsőséges terület állapotváltozásáról. Így pontos képünk lesz a napjainkban lejátszódó átalakulások mértékéről, dinamikájáról.

 

Időpont: 2012. január-február

Az expedíció honlapját itt érheti el!

Szakmai együttműködők:

  • Universidad de Atacama, Copiapó, Chile
  • Nevado Tres Cruces National Park, Chile
Utoljára frissítve: 2013. október 07., hétfő 21:37

A FÖLDGÖMB AZ EXPEDÍCIÓS KUTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Székhely: 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125.
Adószám: 18200267-1-42
Bankszámlaszám: MAGNET Bank – 16200120-18539680
Törvényszéki nyilvántartási szám: 10.812
Nyilvántartásba vételi bejegyző végzés száma: 16Pk. 60189/2009/2

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány